Innen midnatt tirsdag skal lønnsoppgjøret i stat og kommune være over. Utfallet avgjør hvor mye hundretusenvis av ansatte i offentlig sektor skal få i pensjon og dreier seg om milliarder av offentlige kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Arbeidstagerne, LO, Unio, YS og Akademikerne, avviser imidlertid blankt regjeringens første pensjonsinnspill i meglingen.

Det unike samarbeidet mellom de fire organisasjonene kan ifølge DN gjøre det veldig vanskelig for regjeringen.

66, 65 og 30
For arbeidstagerne er det tre tall som står helt sentralt: 66, 65 og 30.

Hovedkravet er nemlig at ansatte som har jobbet 30 år eller mer skal sikres en pensjon på minst 66 prosent av sluttlønnen fra fylte 65 år, noe dagens tjenestepensjonsordning sikrer.

Les også: Umulig å få full pensjon

Påslagsmodell
Regjeringen ønsker i stedet en såkalt påslagsmodell som er mer i tråd med prinsippene i den nye folketrygden, som bygger på at man skal få uttelling for alle år man jobber.

Påslagsmodellen innebærer at man hvert år tjener opp et visst beløp i pensjon som kommer i tillegg til det man har tjent opp i folketrygden. Det kan innebære at man må jobbe mye lengre enn 30 år for å få 66 prosent av sluttlønnen i pensjon.

- Regjeringens forslag inneholder ingen konkrete tall for opptjening, så vi vet ikke hvordan dette vil slå ut. Men det kan bli svært vanskelig å oppnå vårt krav med en slik modell, sier en sentral kilde på arbeidstagersiden til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.