Forvaltningen av Norges pensjonsformue i Statens pensjonsfond - Utland, populært kalt oljefondet, har vært offer for massiv kritikk etter at milliardene begynte å renne ut av fondet ifjor.

Les også: - Det ville tatt meg én dag å avsløre løgnen

Førsteamanuensis Egil Matsen ved NTNU har tidligere uttalt seg kritisk til forvaltningen av oljefondet, og på et BI-seminar om forvaltningen av oljemilliardene i dag fortsatte kritikken.

Matsen går i strupen på oljefondets aktive forvaltning, og peker på at fondet hadde gjort det svært mye bedre dersom det hadde vært indeksforvaltet de seneste ti årene.

  - Mitt forslag er å ha en liten del av fondet, for eksempel fem prosent, som forvaltes aktivt og at resten av fondet er så indeksnært som mulig, sa han på et BI-seminar om forvaltningen av oljemilliardene.

Etter ti år kan forvaltningen av den lille andelen evalueres, før man utvider med 20 år til.

Ingenting er gratis
Han får ikke støtte av Vegard Vik fra Kapitalforvaltningen i Norges Bank som plasserer midlene.

- Vi løser alle de viktige oppgavene bedre gjennom aktiv forvaltning. Vi får bedre kvalitet og høyere effektivitet i løsningen av primæroppgaven, sier han.

Han peker også på at selv om man indeksforvalter et fond, så får man ikke nødvendigvis avkastningen til den indeksen.

- Man oppnår i snitt syv basispunkter under indeksavkastningen, sier han.

En annen misoppfatning, er at det er gratis å drive med indeksforvaltning, mener han.

- Passiv forvaltning er ikke gratis. Og tenk hvis alle de store fondene hadde drevet med passiv forvaltning? Hva hadde da skjedd med prisdannelsen i markedet?, spør han.

Tidligere har oljefondsjef Yngve Slyngstad sagt at han plasserer Norges oljepenger nesten gratis.

Lite som tyder på avkastning
Matsen peker på at det ikke finnes noen bevis for at man faktisk lykkes med aktiv forvaltning, hverken om man er amatør eller proff.

- Det er foreløpig lite som tyder på varig meravkastning for slike investorer, sier han.

Av oljefondets ti største investeringer er fem av dem i olje- og gasselskaper. Det synes Matsen er altfor mye, ettersom man da får enda en faktor inn som varierer med oljeprisen. Fra før av varierer innskuddene i oljefondet fra den norske stat kraftig med oljeprisen.

- Det gjør at vi bruker mer i år der vi setter mindre inn, pengene er ikke der når vi har bruk for dem, sier Matsen.

Ingen har ønsket det før
Ekspedisjonssjef Martin Skancke i Finandepartementet avviser kritikken fra Matsen.

  - Siden 1998 har kritikken gått på at vi har gjort for små investeringer. Det er ingen som har ønsket at det skal være mer indeksforvaltet, vi må ha en strategi som skal vare i flere år, ikke bare imorgen, sier Skancke.

Han er også redd for hvordan media hadde fremstilt en passiv, indeksregulert, forvaltning.

- Jeg ser for meg hovedoppslaget i en av avisene, der det er bilde av én datamaskin med tittelen "her forvaltes Norges oljemilliarder", spøker Skancke.

Hva synes du om forvaltningen av oljefondet? Diskutér her!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.