På forhånd gikk spekulasjonene høyt om hvor dyrt det ville bli å sikre seg lisenser i den svenske auksjonen. Avisen idg.se sammenlignet forholdene med Tyskland og kom til at prisen kunne bli fem milliarder svenske kroner - men understreket at usikkerheten var stor.

Nå har melder Tele2 at de sammen med Telenor er blant vinnerne, og prisen er vesentlig lavere enn ventet.

Entredjedel
Det var seks frekvensblokker på 2 x5 MHz som ble lagt ut for salg og auksjonsreglene tilsa at ingen kunne kjøpe mer enn to blokker. Nå melder Telenors samarbeidspartner Tele2 at de sammen har sikret maksimalkvoten på 2 x 10 MHz for totalt 769 millioner kroner. Av dette kan de imidlertid bruke 300 millioner til å bygge infrastruktur i grisgrendte strøk, mot at de påtar seg visse dekningsforpliktelser. Dette var betingelser knyttet til den ene av de seks blokkene.

Den totale regningen til den svenske stat er dermed på 469 millioner svenske kroner, hvorav Telenor må betale 234,5 millioner kroner.



  • Det begynte med at Telia ikke fikk 3G-lisens og måtte samarbeide med Tele2 om 3G.
  • Tele2 er samtidig Telenors 4G-partner. De åpnet sitt 4G-nett i fire byer i 2010 og byr nå sammen på lisensene som kan dekke bygdene gjennom selskapet Net4mobility.
  • Telenor og Tele2 samarbeider også på 2G
  • Telenor samarbeider med mobilselskapet 3 om 3G, med unntak av de tre største byene og Karlskrona.

Telenor har altså samarbeidspartnere innen utbygging av både 2G, 3G og 4G, men konkurrerer med sine partnere om kundene. Og for ordens skyld: 1G er langt ned og 5G ennå langt unna - og mange mener det som i dag kalles 4G ikke er annet enn en oppgradering av 3G.



Heftig fart
Lisensene som deles ut regnes som nødvendige for å levere neste generasjons mobilt internett utenfor byene, og gir en kjempefordel når man skal levere god innendørsdekning i byene. Frekvensene er nemlig vesentlig lavere enn det som ellers brukes til 4G/LTE, og har derfor mye bedre rekkevidde. Hastighetene med den nye teknologien kan mange steder gi hastigheter opp i 30 Mb/s nedlasting og med videre utvikling kan det gå enda mye fortere.

"Ambisjonene er å dekke 99 prosent av husholdninger innen utgangen av 2012", skriver Tele2 i en pressemelding.

Lisensene er gyldige i 25 år og betegnes som "indrefileten" blant frekvensene. Uten dette kunne det blitt tøft å konkurrere fremover.

Her er vinnerne og prisene:

Com Hem og Netett Sverige AB (Ice.nets søsterselskap) deltok også i auksjonen, men vant ingen lisenser.

Venter på norsk kamp
Spenningen er imidlertid ikke over for Telenor.

Norge venter man fortsatt på at Samferdselsdepartementet skal legge frem utkast til reglene for den auksjonen svenskene nettopp gjennomførte. På forhånd har det dukket opp mulige planer som slett ikke passer Telenor.

Les også: Her er lysbildet Netcom og Telenor frykter

Det var tidligere ventet at auksjonen skulle være gjennomført høsten 2010, men nå kan det ennå ta mye tid. I mellomtiden står utbyggingen av denne teknologien på vent i Norge.

Les mer om opptakten i Norge:

- Telenor og Netcom feilinformerer

Ingen angrende syndere

Ni av ti får supernett (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.