Manglende ansvarsplassering, mangelfull risikoforståelse og mangler ved utformingen av lastesystemet var blant de bakenforliggende årsakene til bruddet i lasteslangen på StatoilHydro-opererte Statfjord A, 12. desember i fjor, melder Petroleumstilsynet (Ptil), Statens forurensningstilsyn (SFT) og Kystverket.

StatoilHydro får varsel om pålegg etter oljeutslippet, som er det nest største i norsk petroleumshistorie. Bruddet i lasteslangen førte til at 4400 kubikkmeter råolje ble pumpet i sjøen.

StatoilHydro har allerede innrømmet svikt på flere områder i en særdeles åpen intern granskingsrapport som ble offentliggjort i februar. Les mer: StatoilHydro innrømmer svikt

Mangelfull forståelse av situasjonen
Utslippet ble først oppdaget da det ble tilstrekkelig dagslys til å observere oljen på sjøen.

Dette skyldtes mangelfulle systemer for å oppdage unormale tilstander, eller hindre og begrense konsekvensene, mener Petroleumstilsynet.

Barrierer svekket
Granskingsrapporten slår fast at barrierer som kunne ha forhindret hendelsen har vært svekket over lengre tid, uten at det var gjennomført tiltak.Ansvaret for lastesystemet er lagt til flere forretningsområder i StatoilHydro. Også oppfølgingen av tiltak etter en tilsvarende hendelse i 2004, var, mangelfull, ifølge rapporten.

De direkte årsakene til slangebruddet var hurtig oppbygging av trykk større enn det lasteslangen var dimensjonert for.

Granskingsrapporten fra Ptil, SFT og Kystverket oppsummerer hendelsens forløp og bakenforliggende årsaker i:

- Manglende mobilisering av beredskap
Beredskapsorganisasjonen ble ikke mobilisert, selv om StatoilHydro hadde tilstrekkelig informasjon til å iverksette beredskapstiltak kort tid etter mottak av melding om olje på sjøen. Manglende og forsinket beredskapsmobilisering tyder på mangelfull risikoforståelse av situasjonen. Varsling av hendelsen til myndighetene ble gjennomført seinere enn det regelverket krever.

- Mangelfull organisering og beskrivelse av ansvar
Manglende ansvar for lastesystem i StatoilHydro for lengre perioder har medvirket til at en samlet vurdering av lastesystemet ikke er gjennomført.

- Manglende risikoforståelse og robusthet
Endringer på lastesystemet er foretatt uten at analyse av risiko for helheten til lastesystemet er gjennomført. I lengre perioder har det tekniske system- og fagansvaret for lastesystemene i Statfjords driftsorganisasjon ikke vært avklart. Mangelfull robusthet (i lasteslangen) er en følge av at både slangetype er skiftet ut og slangedimensjon endret.

- Mangelfull styring av vedlikehold
De etablerte inspeksjonsrutinene sikret ikke at begynnende slitasjeskade på hydraulikkslangen ble oppdaget. Manglefull styring av vedlikeholdet har blant annet ført til at utskiftingsprogram ikke er blitt fulgt opp, og at blant annet slitasjeskader på hydraulikkslange ikke er blitt avdekket.

Ikke overrasket over granskingsrapporten
Informajonssjef i StatoilHydro, Gisle Johanson, sier til DN Energi.no at granskingsrapporten de har mottatt i hovedsak bekreftet selskapets egne funn fra den interne granskningen.

-De direkte og bakenforliggende årsakene i disse to rapportene er de samme. Vi skal nå gå gjennom granskingsrapporten og gjennomføre de tiltakene som er påvist i denne og egen rapport, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.