I ettermiddag slippes jobbrapporten er blitt både "alle nøkkeltalls mor" og "verdens viktigste makrotall". Den amerikanske non-farm payrolls-rapporten har ofte stor innvirkning på verdens aksjemarkeder, men i dag er det rimelig usikkert hvordan markedene kommer til å reagere.

Er rapporten dårligere enn ventet kan markedene ende med opptur. Er den bedre enn ventet kan vi få se et børsras.

Årsaken er at en dårlig rapport, det vil si at arbeidsledigheten er høyere enn ventet, vil styrke forventningene om at den amerikanske sentralbanken (Fed) vil iverksette nye tiltak for å skape vekst i den amerikanske økonomien.

- En negativ overraskelse kan få Fed til å løsne pengepolitikken ytterligere, sier en Deutsche Bank-analytiker til Dow Jones Newswires, ifølge TDN Finans.

Privat forbruk står for rundt to tredeler av den amerikanske økonomien, og høy arbeidsledighet demper forbruket. Utviklingen i arbeidsmarkedet er derfor svært viktig for den amerikanske økonomien.

- Kommentarer fra Fed-medlemmer den siste tiden antyder at det ikke skal mye svekkelse til i data før det utløser nye tiltak, skriver Danske Markets i en oppdatering.

Skuffende mai-rapport
Ledigheten i USA er nå på 8,2 prosent. Mai-rapporten var langt svakere enn ventet, og i tillegg ble det også gjort revideringer for de to tidligere månedene slik at det faktisk ble skapt 49.000 færre stillinger enn tidligere rapportert.

Les: Jobbtallene skuffer stort

Analytikere tolket denne rapporten som et klart tegn på den bedringen man tidligere så i det amerikanske arbeidsmarkedet i USA rundt årsskiftet er i ferd med å bremse opp.

I juni er det ventet en vekst på 100.000 stillinger, og en svak økning i ledigheten til 8,3 prosent.

Gårsdagens rapport fra det private arbeidsmarkedet viste en langt bedre utvikling i juni enn ventet.

Les: Stor jobb-overraskelse i USA

Kan bli QE3
I forbindelse med rentemøtet 20. juni meldte den amerikanske sentralbanken at de forlenger den såkalte «Operation Twist». Fed utvidet rammen for salg av kortsiktig gjeld og kjøp av mer langsiktige obligasjoner, med 267 milliarder dollar frem mot slutten av året.

Ved å fortsette å “twiste” demonsterer Fed vilje til å reagere på svake nøkkeltall og være føre var dersom situasjonen skulle forverres ytterligere.

Dersom dagens arbeidsmarkedsrapport skuffer negativt, kan det dermed føre til at det blir aktuelt med en ny runde med rene kvantitative lettelser (QE3)

- Om vi får skuffende jobbtall nok engang, er oddsen for at sentralbanken vil kunngjøre den svært forventede Q3 på det neste møte i august, sier seniorøkonom Ryan Sweet ved Moody's Analytics til Marketwatch, etter rentemøtet i juni.

Liten effekt av sentralbanktiltak
Sentralbankene i flere av de andre toneangivende økonomiene i verden tok igår grep for å skape vekst.

I Kina ble renten satt ned, det samme i eurosonen, og i Storbritannia ble det skutt mer penger inn i økonomien.

Sentralbankene lyktes likevel ikke med å bedre stemningen i markedene.

Det kinesiske rentekuttet blir tolket negativt, som et varsel om svake juni-tall for kinesisk økonomi. I Europa hadde markedsaktørene håpet på tiltak ut over et rentekutt, men sentralbanken meldte ingen nye tiltak i form av langsiktige lån (LTRO) eller støtte til spanske og italienske statsobligasjoner.

- Når det økonomiske klimaet er så vanskelig som det er, er det å senke rentene et tegn på underliggende problemer. Med mindre det finnes grunner til å være optimistisk, noe det ikke nødvendigvis er, er det å kutte rente et dårlig tegn, sa sjefstrateg Dan Greenhaus i BTIG til CNBC torsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.