Kina går forbi USA i grønne investeringer.

Ifølge en fersk rapport har Kina vist en klar vilje til å være i første rekke i utviklingen av grønn teknologi, mens amerikanske investorer viser tilbakeholdenhet på grunn av usikkerhet omkring kampen om klimaendringer i Kongressen.

Kinas investeringer i ren energi har vokst med over 50 prosent i 2009 og kom opp i 34,6 milliarder dollar, langt mer enn noe annet av G20-landene, viser studien som er utarbeidet av Pew Charitable Trusts.

Amerikanske investeringer i 2009 var bare halvparten av det Kina investerte – 18,6 milliarder dollar, og det er første gang USA ikke er på første plass.

Maktfaktor
– Kina vokser fram som den fremste kraft i verden på fornybar energi, sier Phyllis Cuttino, kampanjedirektør for global oppvarming i Pew Environment Group.

– Dette er en dramatisk vekst når man tenker på at Kinas investeringer for fem år siden bare var på 2,5 milliarder dollar, sier hun videre.

Kina har imidlertid nylig også gått forbi USA som det landet i verden som slipper ut mest CO2, en av de viktigste årsakene til den globale oppvarmingen. Kina ble dessuten sterkt kritisert for sin rolle på klimakonferansen i København i desember.

Men den nye studien konkluderer også med at Kina nå har tatt et strategisk valg om å investere i vind- og solteknologi på et tidspunkt da etterspørselen etter energi øker kraftig. Det innebærer noen av verdens mest ambisiøse målsettinger når det gjelder fornybar energi.

Ikke bare Kina
Studien viser også en kraftig økning i investeringene i Storbritannia, som nå ligger på tredje plass med 11,2 milliarder dollar, i Spania som ligger på førsteplass når investeringene regnes i prosent av BNP, og i Tyskland.

Land som ligger etter, er foruten USA, også Australia og Japan. Cuttino sier at disse tre har mindre konsistente og framtidsrettede planer.

Både USAs president Barack Obama, Australias statsminister Kevin Rudd og Japans statsminister Yukio Hatoyama står fram som forkjempere for tiltak mot klimaendringene, men ingen av dem har iverksatt konkrete nasjonale planer for å bremse utslippene.

Australia har imidlertid et stort potensial for å utvikle vindenergi, og Japan har et lovende marked for både sol- og vindenergi, heter det i rapporten.

USA mangler visjoner
Ifølge studien har USAs investeringer i grønn energi falt med 42 prosent i 2009 i forhold til året før, trass i at USA fortsatt er dominerende når det gjelder teknologisk nyskapning på området.

Forskerne legger litt av skylda for utviklingen på den globale økonomiske krisen, men sier også at det mangler retning og politisk vilje.

Ny lovgiving om klimautslipp er blitt sittende fast i Senatet, men demokratene sier at de nå vil trappe opp arbeidet for å få den vedtatt etter at den høyt prioriterte helsereformen omsider er brakt i havn.

Skape marked
John Woolard, som er direktør i BrightSource Energy, et California-basert firma som bygger solkraftverk, sier at amerikanske myndigheter må ta initiativ til å skape et marked for ren energi.

– Vi har aldri hatt sikkerhet eller forutsigbarhet i USA. Vi har ikke hatt en gjennomtenkt og sammenhengende energipolitikk i dette landet på flere tiår, sier han.

Obama og demokratene i Kongressen mener at en politikk for å begrense utslippene vil åpne for en ny grønn økonomi som i sin tur vil bidra til ny vekst i økonomien.

Men republikanerne er skeptiske. De mener at begrensninger på CO2-utslipp bare vil skade økonomien som allerede er svekket som følge av krisen. (©NTB)

Les også:

Bullish? - se til Kina Kan få katastrofale konsekvenser

Kan få katastrofale konsekvenser (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.